Az autó akkumulátor az autó egyik legfontosabb, ám gyakran alábecsült alkatrésze. Sokan hajlamosak elfelejteni, mennyire nélkülözhetetlen ez az eszköz, amíg egy hideg téli reggelen nem hajlandó beindulni a jármű. De vajon mi teszi az autó akkumulátorát olyan létfontosságúvá, és hogyan gondoskodhatunk róla, hogy mindig a legjobb állapotban legyen? Az autó akkumulátora elsősorban arra szolgál, hogy áramot biztosítson az indítómotornak, amely beindítja a motort. Emellett árammal látja el az autó elektronikus rendszereit, például a világítást, az audiorendszert, és egyéb elektromos berendezéseket, amikor a motor nem jár. Az akkumulátor tehát nemcsak az autó indítását teszi lehetővé, hanem az utazás kényelmét és biztonságát is növeli. Az autó akkumulátor általában ólom-sav típusú, amely kémiai reakciók révén állít elő elektromos energiát. Az akkumulátor pozitív és negatív lemezekből, valamint elektrolitból (kénsav és víz keveréke) áll. Amikor az akkumulátort használjuk, az ólomlemez és az elektrolit közötti kémiai reakció elektromos energiát termel, amelyet az autó különböző rendszerei felhasználnak. Az akkumulátor töltésekor ez a folyamat megfordul, és az autó generátora visszaállítja az akkumulátor kémiai állapotát.

Az akkumulátor karbantartása
 Az akkumulátor állapotának rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen. Ellenőrizzük a kivezetéseket, hogy nem korrodálódtak-e, és tisztítsuk meg őket szükség esetén. A korrodált kivezetések rontják az áramvezetést, ami indítási problémákhoz vezethet. Az ólom-sav akkumulátorok esetében időnként ellenőrizni kell az elektrolitszintet, és ha szükséges, desztillált vízzel pótolni. Fontos, hogy csak desztillált vizet használjunk, mivel a csapvíz ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják az akkumulátort.  Az akkumulátor töltöttségi szintjét rendszeresen ellenőrizni kell, különösen hideg időben. Az alacsony töltöttségi szint az akkumulátor teljesítményének csökkenéséhez vezethet, és hideg időben gyorsabban lemerülhet.  A hideg időjárás különösen megterhelő az akkumulátorok számára. Ha lehet, tartsuk az autót garázsban, és ha hosszabb ideig nem használjuk, vegyük ki az akkumulátort és tároljuk meleg helyen.

Élettartamának meghosszabbítása
 A rövid utak során az akkumulátor nem töltődik fel teljesen, ami hosszú távon csökkenti az élettartamát. Ha tehetjük, időnként tegyünk hosszabb utakat, hogy az akkumulátor megfelelően feltöltődhessen.  Az autó leállítása előtt mindig kapcsoljuk ki az elektromos berendezéseket, mint például a fényszórókat és a rádiót. Ezzel megelőzhetjük az akkumulátor felesleges terhelését és lemerülését.


Mi a teendő, ha az akkumulátor lemerül?
Ha az akkumulátor lemerül, több lehetőségünk is van. Az egyik leggyakoribb megoldás az, hogy másik autóról bikakábellel indítjuk be a járművet. Fontos, hogy helyesen kössük be a kábeleket: a piros kábel az akkumulátor pozitív, a fekete pedig a negatív pólusára kerül. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes szakember segítségét kérni. Még a legjobban karbantartott akkumulátoroknak is van egy végső élettartamuk, általában 3-5 év. Ha azt tapasztaljuk, hogy az akkumulátor gyakran lemerül, vagy az autó nehezen indul, érdemes lehet új akkumulátorra cserélni. Az új akkumulátor kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy az megfeleljen az autó gyártója által előírt specifikációknak.