Hogyan varázsolom élővé és hangulatossá az élettelen udvart?

A kertészkedés mindig is nagy szenvedélyem volt, sajnos ez sokkáig nem adatott meg számomra, mert betonházak között éltem az életemet. Így amikor végre megvásároltam álmaim házát egy hatalmas kerttel, azonnal nekiláttam a tervezésnek. Mindenképpen szerettem volna egy praktikus, mégis szép kertet kialakítani, amely nemcsak a növényeknek ad otthont, hanem kellemes kikapcsolódási hely is lesz a családnak. Ekkor merült fel bennem az ötlet, hogyan varázsolom élővé és hangulatossá az élettelen udvart?

Néztem kétségbeesetten a gazos udvart, először is, az agrotextil került a látóterembe, korábban olvastam és emlékeztem, hogy mennyire jó termék. Ez a csodás találmány megakadályozza a gyomnövények növekedését, miközben átengedi a vizet és a tápanyagokat a talajba. Így nem kell állandóan gyomlálni, és a növények is egészségesebbek lesznek. 
Első lépésként az ágyásokat agrotextillel borítottam, majd erre helyeztem a talajtakarót és a növényeket. Az eredmény magáért beszélt: a kertem rendezetté és gyommentessé vált, miközben a növények szépen fejlődtek.

A következő nagy projekt a gyep rendbetétele volt. Tudtam, hogy a forgalmasabb részeken, ahol gyakran járunk, gyorsan kialakulnak kopott és sáros foltok. Ekkor jött az ötlet, hogy beton gyeprácsot használjak. Az interneten böngészve találtam egy hirdetést, ahol ingyen elvihető beton gyeprács szállításért éss bontásért ingyen elvihető. Azonnal lecsaptam a lehetőségre, és egy teherautóval elhoztam az összes rendelkezésre álló darabot. A gyeprácsok telepítése kicsit időigényes volt, de megérte a fáradságot. A gyep így megerősödött, a gyeprácsok pedig stabilizálták a talajt, megakadályozva a sár és a kopás kialakulását. Ráadásul ezek a gyeprácsok esztétikusak is voltak, így a kert még szebb lett.

Miután a növények és a gyep is rendben volt, elérkezett a pihenőhely kialakításának ideje. Gyerekkorom óta vágytam egy hintaágyra, amelyben pihenhetek és olvasgathatok a szabadban. Az interneten keresgélve rábukkantam egy DIY projektre: raklap hintaágy. Ez az ötlet azonnal megtetszett, mert a raklapok olcsók és könnyen hozzáférhetők, ráadásul egy kis kreativitással csodás bútordarabot is lehet belőlük készíteni, nemcsak hintaágyat!

Elmentem a közeli barkácsboltba, ahol beszereztem néhány raklapot, láncot és párnázatot. Néhány órányi fúrás-faragás után elkészült a raklap hintaágyam. Az udvar egyik árnyékos sarkába szereltem fel, ahol meg is találtam a töéletes helyet neki. A hintaágy azonnal a család kedvencévé vált: gyerekek hintáztak rajta, én pedig nyugodtan olvashattam a kedvenc könyveimet, egy padon, mert a gyermekeim kitúrtak a gyerekkori álmomból!


Most, amikor a gyerekek az iskolában vannak, én az udvarban gyönyörködöm  a hintaágyon heverészve és nézem a szép növényeimet, büszkeség tölt el. Minden apró részletet én terveztem és valósítottam meg, és ez az érzés semmihez sem fogható. A kertem igazi oázis lett, ahol a családom és barátaim is szívesen időznek. És mindez a leleményességemnek köszönhető. Most már tudom, hogy a kertészkedés nemcsak a növények gondozásáról szól, hanem arról is, hogy olyan helyet teremtsünk, ahol jól érezzük magunkat és ahol az időt szívesen töltjük.